Digitale toegankelijkheid overheidswebsites
Voldoet jouw website aan de eisen voor digitale toegankelijkheid? Sinds 23 september 2020 moeten overheidswebsites voldoen aan nieuwe toegankelijkheidseisen. Je moet vervolgens met een toegankelijkheidsverklaring aantonen dat de website hieraan voldoet.
Voor wie is het?
De wet ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’ geldt voor alle Nederlandse overheidsinstanties. Bij het aanbieden van digitale diensten mag je als overheidsinstantie geen onderscheid maken tussen personen met en zonder beperking of chronische ziekte. In de wet staan specifieke voorschriften voor websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties.
Wat houdt het in?
Voor de wet ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’ zijn er verschillende onderdelen waar een website aan moet voldoen. Deze toegankelijkheid is van belang voor mensen met een beperking. Denk daarbij aan mensen die bijvoorbeeld slechtziend, slechthorend, autistisch of laaggeletterd zijn. Het is noodzakelijk om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren op de website. Daarin geef je als organisatie aan wat de stand van zaken is op het gebied van toegankelijkheid en wat je gaat ondernemen om deze te verbeteren.
Digitoegankelijkheid
A+O fonds Rijk geholpen met toegankelijk maken van website
A+O fonds Rijk
Het communicatie- en marketingteam heeft het A+O fonds Rijk ondersteund bij het digitoegankelijk maken van de website. Sinds het voor overheidsinstanties verplicht is om aan toegankelijkheidseisen te voldoen, moest ook de website van A+O fonds Rijk aangepast worden.
Bekijk de videoHoe werkt het?
Het digitaal toegankelijk maken van een website is een proces van verschillende stappen. Dit verschilt per website, het is namelijk afhankelijk van hoe toegankelijk de techniek en content op dit moment al is. Allereerst is het van belang dat er een verklaring op de website wordt gepubliceerd. Daarmee voldoet je organisatie in eerste instantie aan de wet. Wel is het een vereiste om een audit te plannen om de website te onderzoeken op toegankelijkheid en hierbij verbeteringen door te voeren op termijn. Wij kunnen je helpen met:
- Het opstellen van een toegankelijkheidsverklaring
- Het begeleiden van een audit van de huidige website
- Het ontwikkelen van een digitoegankelijke website
- Het ontwikkelen van toegankelijke content, zoals PDF’s, video’s en tekst
Wat levert het op?
Het digitoegankelijk maken van je website heeft, naast dat het een wettelijke vereiste is, nog meer voordelen. Denk daarbij aan:
- Iedereen kan gemakkelijk navigeren binnen jouw website of app
- De informatie is beter te vinden en te doorzoeken
- Grotere kwaliteit en duurzaamheid van je content
- Grotere klanttevredenheid
- Het draagt bij aan het sociale profiel en diversiteit
Wat kost het?
Iedere website is anders en daarmee zal de digitale toegankelijkheid ook verschillen. We gaan graag in gesprek en brengen een vrijblijvende offerte uit. Vraag kosteloos een offerte aan door contact op te nemen met een van onze experts.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert
Boudewijn