De derde NOW-regeling gaat in per 1 oktober 2020 en heeft een looptijd van 9 maanden. Het is de bedoeling zo veel mogelijk banen te behouden, maar werknemers en organisaties moeten zich ook aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en indien nodig overstappen naar ander werk, bijvoorbeeld via van-werk-naar-werk-trajecten. Werknemers kunnen zich voorbereiden op ander werk door scholing, door nieuwe vaardigheden aan te leren of door getraind te worden voor een functie binnen een andere organisatie.
Inspanningsverplichting
In de tweede NOW-regeling was er een inspanningsverplichting opgenomen voor werkgevers om werknemers (om) te scholen. Ook is het voor ontvangers van de NOW verboden om dividend en bonussen uit te keren. Deze bepalingen blijven van kracht in de derde NOW-regeling. De inspanningsverplichting betekent dat de werkgever zijn werknemers stimuleert om aan bij- en omscholing te gaan doen, zodat werknemers zich kunnen aanpassen aan de nieuwe economische situatie. De financiële middelen die voor die scholing nodig zijn, maakt het kabinet vrij door de verlaging van het percentage loon dat vergoed wordt. In de eerste NOW-regeling werd 90 % van het loon doorbetaald en inmiddels is dat 80 %.
Aanvullend sociaal pakket
In aanvulling op steunmaatregelen NOW en Tozo komt er een sociaal pakket van € 1,4 miljard. Hiermee ondersteunt het kabinet werkgevers en werkenden om in te spelen op de economische situatie. Ook krijgen gemeenten, uitvoeringsorganisaties, sociale partners en scholen de ruimte om werknemers perspectief te bieden. Het aanvullend sociaal pakket bestaat uit de volgende maatregelen:
- Goede begeleiding van werk(loosheid) naar werk, onder andere met regionale mobiliteitsteams, adequate dienstverlening naar ander werk, en dienstverlening naar werk van werkzoekenden zonder baan.
- Aanpak jeugdwerkloosheid, met bijzondere aandacht voor kwetsbare schoolverlaters via begeleiding naar vervolgonderwijs en werk, waardoor jongeren langer op school blijven en de baan(vind)kansen worden vergroot.
- Omscholing en ontwikkeling: maatregelen voor ondersteuning en begeleiding bij heroriëntatie op de arbeidsmarkt en maatregelen voor de financiering van bij- en omscholing.
- Maatregelen om armoede en problematische schulden tegen te gaan, zodat mensen deel kunnen nemen aan onze samenleving en maatregelen om mensen aan het werk te houden of te helpen.