Een goede balans in werk/privé, hoe regel je dat? Het begint met prioriteren. Doe je de dingen die je vooruit brengen en plezier geven? Haal je die alleen uit werk, of juist ook uit privéactiviteiten?
Meer en harder werken?
Stel, je schrijft een brief vanuit het perspectief dat je tachtig bent. In die brief kijk je terug op je leven en idealen. Wat blijk je achteraf belangrijk te vinden? Wat had je anders willen doen? Waaraan had je meer aandacht willen besteden? De auteur Stephen Covey vroeg het aan mensen die op zoek zijn naar persoonlijk leiderschap. Het blijkt onwaarschijnlijk dat zulke brieven gaan over meer en harder werken. Toch geven heel veel mensen daar wel prioriteit aan. Met Het Nieuwe Werken kun je bij wijze van spreken 24 uur per dag met je baan bezig zijn. In werkelijkheid werken we in de avonden en weekenden lekker door. En werken we zelfs zoveel dat de balans doorschiet. Dat we het mentaal niet meer kunnen behappen. Uit data van TNO blijkt dat werkstress beroepsziekte nummer 1 is. Meer dan een miljoen medewerkers loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen.
Basisbehoeften niet vergeten
Werk is belangrijk voor zingeving. Maar staat dat in balans met andere levensbehoeften? In de alom bekende piramide van de klinisch psycholoog Maslow is zelfontplooiing de hoogst haalbare behoefte. Maar die behaal je alleen als je aan de basisbehoeften van voldoende slaap en goed eten voldoet. Mensen neigen soms voor de top van de piramide te gaan terwijl ze de basisbehoeften negeren. Ze zijn dan wel bezig met zelfontplooiing, maar dat levert hen niet het plezier en enthousiasme op, dat ze ervan verwachten. De balans ontbreekt.
Je prioriteit
Een goede balans in werk/privé, hoe regel je dat? Het begint met prioriteren. Doe je de dingen die je vooruit brengen en plezier geven? Haal je die alleen uit werk, of juist ook uit privéactiviteiten? Dat laatste verwaarlozen veel mensen. Wij zien om ons heen dat mensen helemaal opgaan in hun werk en dat er naast dat werk weinig ruimte is voor bijvoorbeeld privé.
Covey raadt aan om een positief persoonlijk doel na te steven waar je voor gaat. Dat maakt het gemakkelijker om thuis het werk vaker los te laten en daarvan te ontspannen. Heb je altijd al Spaans willen leren? Wil je iets met muziek of kunst doen? Of eindelijk eens aan een teamsport beginnen? Altijd doen, dat zorgt voor een betere balans.
Je verandert pas als je wekelijk de noodzaak voelt om iets aan te passen. Daarom nog even terug naar het begin van deze column. Hoe wil je terug kijken op je leven? Wanneer zou je tevreden zijn over jezelf? Schrijf een brief vanuit het perspectief dat je tachtig bent en kom op tijd achter belangrijke keuzes.
Marjolein van Dijk en Joke Dekker zijn adviseur bij het CAOP.
Dit blog is eerder gepubliceerd op de website van FNV Professionals. Vanwege de week van de werkstress (12 t/m 15 november 2018) publiceren we het blog hier opnieuw.
Literatuur:
- Stephen R. Covey. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (2010, oorspronkelijke uitgave 1989). Business Contact.
- TNO factsheet Werkstress, Burn-out & Verzuim in cijfers